Met kleur de crisis door!

 

Zit je in een crisis op financieel, relationeel, emotioneel of fysiek gebied? Zie je die crisis als een zwart gat? Dan heb ik goed nieuws voor je: er is licht aan het einde van de tunnel. En daar kun je zelf voor zorgen met de praktische tips die ik je geef. Helder, eenvoudig en down to earth. Hoe bezweer je de crisis in jouw leven? Heel simpel: met behulp van het tegenovergestelde van duisternis: licht. Licht bevat alle kleuren van de regenboog. En die kleuren kun je inzetten om jezelf op te vrolijken, energie te geven of juist rust als je dat nodig hebt. In dit blog vind je de eerste tip en binnenkort volgen er meer.

 

Koop en draag alleen kleding in kleuren waar jij blij van wordt

Om uitdrukking te geven aan onze gemoedstoestand zijn we geneigd om kleding aan te doen die er net zo somber uitziet als wij ons voelen. Zwart, grijs, donkerblauw. Niet doen! Zo help je jezelf alleen maar dieper in de put. Zorg dat je, op momenten dat je je goed voelt, een stapel maakt met kleding die je goed staat, die je blij maakt, die lekker aanvoelt. Die kasjmieren trui, dat wollen vest, die zijden blouse, dat vrolijke overhemd. Dat is je noodrantsoen. Als je het niet meer ziet zitten en je geen keuzes kunt maken, domweg omdat je te moe bent of je lamlendig voelt, val dan terug op deze reservetank. Ook al denk je eerst: met zo’n wit, afgetrokken hoofd erboven staat niets mij meer; doe het toch! Maak je op, scheer je baard, was je haren en trek die kleding aan waar je anders zo in straalde. Je zult zien, het werkt. Als je partner, collega of buurvrouw je complimenteert: ‘Wat heb jij een leuke trui aan! Vrolijk zeg, dat overhemd!’ dan ga jij je vanzelf beter voelen.

 

Hoe kies je jouw blije kleur?
Kleuren kunnen je blij maken als zij je herinneren aan een leuke ervaring. Bijvoorbeeld de kleur van je favoriete auto, snoep, vakantie. De kleur die je draagt wordt door je ogen opgenomen en doorgestuurd naar je hersenen. Daar ontstaat een blij gevoel. Wanneer je aan die ervaring denkt, krijg je vanzelf een glimlach op je gezicht. Door te glimlachen maak je endorfine aan, een stofje dat geluksgevoel veroorzaakt.

 

Welk effect heeft die kleur?
De kleurtrilling wordt ook rechtstreeks via de huid ‘opgenomen’. Elke kleur heeft een effect op een proces of orgaan in je lichaam en op je geest.
Wil je meer energie? Kies dan voor een kleur uit het warme deel van het kleurenspectrum. Rood verhoogt je hartslag, adrenalinegehalte en stimuleert je bloedsomloop. In rode of oranjerode kleding krijg je het dus warmer. Handig voor koude voeten in de winter. Wil je een vleugje passie toevoegen? Draag dan lingerie of een boxer in deze kleuren. Ook al ziet niemand het, de werking gaat gewoon door.

 

Wil je jezelf opvrolijken? Oranje geeft kracht en moed om activiteiten te ontplooien. Zij helpt bij depressiviteit, pessimisme en ontevredenheid door haar opmonterende energie. Oranje helpt om beter met verlies (in relaties) om te gaan en leert je open te stellen voor nieuwe ervaringen. Oranje maakt het speelse kind in je wakker. Oranje werkt fysiek helend bij spier- en buikkrampen, bloedarmoede, nierkwalen, obstipatie en vermoeidheid.

 

Wil je kracht om een nieuwe weg in te slaan? Geel ondersteunt bij stemmingswisselingen, vermoeidheid, angsten, neerslachtigheid en melancholie. Geel maakt je bewust van je eigenwaarde. Met deze kleur kun je vastomlijnde patronen doorbreken en openstaan voor vernieuwing. Geel geeft je levenslust en de energie om doelgericht te werk te gaan. Fysiek bevordert geel de eetlust, verleent kracht aan het spijsverteringskanaal en geeft spieren energie. Zij zuivert je bloed, lever en ingewanden en is goed voor je huid bij acné en eczeem.

 

Benieuwd hoe andere kleuren jou door de crisis heen kunnen helpen?
Binnenkort volgen nog meer tips.

 

Kleurspecialist Jacqueline van Tol van Colour Harmony maakt mensen bewust van de invloed van kleur d.m.v. presentaties, workshops en haar boek Succesvol ondernemen met de kracht van kleur. Zij reikt kleur aan als praktisch communicatie middel om de bedrijfsidentiteit te versterken, een gezonde werkomgeving te creëren en persoonlijke uitstraling te bekrachtigen. Zij is als spreker ook aangesloten bij www.spiritualspeakers.nl.