In mijn blog geef ik je tips en informatie over kleur. Laat je inspireren!

Code zwart voor jeugdhulp en jeugdbescherming in Nederland
Hoe kan kleur helpen?

 

Drie hoogleraren concluderen dat Nederland meer werk moet maken van de zorg voor kinderen met mentale gezondheidsproblemen. Volgens Mariëlle Bruning, hoogleraar jeugdrecht, is het ‘code zwart’ in de jeugdhulp en jeugdbescherming.

 

Hoe kun je kinderen in een vroeg stadium helpen als zij niet lekker in hun vel zitten?

 

Kinderen moeten gezond kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dat begint al jong; thuis, bij de kinderopvang en op school. Ik ben een voorstander van de gouden regel: ‘voorkomen is beter dan genezen’, en ook het VN-Kinderrechtencomité vindt dat de preventie van mentale gezondheidsklachten in Nederland beter kan.

Dus hoe kun je kinderen in een vroeg stadium helpen als zij niet lekker in hun vel zitten?
Dat is de vraag die ik voor ogen had bij het ontwikkelen van het boek Kleur en Kind - Geluk maak je zelf, onderdeel van de boekenserie Kleur en Kind – opgroeien met de kracht van kleur! https://www.colourharmony.nl/boeken/opgroeien-met-kleur

Dat Mariëlle Bruning ‘code zwart’ gebruikt om aan te geven hoe ernstig de situatie voor jeugdhulp in Nederland is, geeft aan hoe duidelijk je met kleur communiceert.
Elke kleur wekt een ander gevoel of een andere gedachte bij ons op. Je kunt kleuren dus ook gebruiken om deze gevoelens en gedachten te ‘sturen’. Dit uitgangspunt loopt als een rode draad door de hele serie van 7 themaboeken Kleur en Kind – opgroeien met de kracht van kleur! heen.

 

Geef de jeugd weer vrolijke kleuren!

 

In het digitale boek Kleur en Kind - Geluk maak je zelf kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar zelf met kleurrijke oefeningen aan de slag als ze zich niet goed voelen. Als ze boos zijn of verdrietig, zich krachtiger willen voelen of vrolijker, dan kunnen ze daar met de eenvoudige oefeningen en tips uit dit boek iets aan doen.
In de jaren tussen 8 en 12 ervaren kinderen vaak bijzondere groeisprongen. In deze periode gaan ze mentaal meer op eigen benen staan en worden de scherpe kantjes van de wereld om hen heen ineens zichtbaar. Dit kan hevige gevoelens bij hen losmaken. De kleuroefeningen in dit boek helpen hen hiermee om te gaan. ‘Geluk maak je zelf’ is ook een kleurrijke leidraad voor ouders en begeleiders om inzicht te krijgen in hoe een kind zich voelt.

Wil je meer weten over hoe kleur kan bijdragen aan het geluk van kinderen?
Download ‘Geluk maak je zelf ‘eenvoudig op: https://webshop.colourharmony.nl/product/kleur-en-kind-themaboek-geluk-maak-je-zelf/
en lees het direct op mobiel, tablet of desktop. Maak het verschil en geef de jeugd weer vrolijke kleuren!
Mijn missie is om bij te dragen aan het welzijn van kinderen met behulp van deze digitale boekenserie. Ik hoop hiermee zo veel mogelijk ouders en kinderen te bereiken.

VANAVOND ETEN WE ... KLEUR!


De kleuren van onze voeding hebben invloed op ons eetgedrag. Krijgen we er zin in of staat iets ons juist tegen?

Tijdens de lezingen die ik op scholen geef, hoor ik moeders vaak klagen over slecht etende kinderen. Gelukkig kan kleur ondersteunend werken.
Hoe kun je kleur gebruiken voor een gezonde maaltijd die past bij jouw kind? In mijn nieuwe boek ETEN van de serie Kleur en Kind - opgroeien met de kracht van kleur, lees je er alles over én krijg je leuke recepten.

 

https://webshop.colourharmony.nl/product/kleur-en-kind-themaboek-eten/

 

Geel
Geel heeft een positieve invloed op de eetlust. Geel stimuleert de spijsverteringsorganen en heeft een pulserende werking. Maak een leuke en lekkere maaltijd met gele ingrediënten zoals paprika, maïs, kikkererwten en gele wortel. Of kleur de rijst met een beetje kurkuma of kerrie.
Als je de tafel met gele placemats, servetten of zelfs een geel servies dekt, heb je grote kans dat je kind soepeler met het eetprobleem omgaat. Geel is bovendien een vrolijke, energie gevende kleur. Dus het komt de sfeer aan tafel ook ten goede!

 

Blauw
Zo heeft elke kleur een andere invloed op onze smaakbeleving.
Hoewel Smurfenijs anders doet vermoeden, eten we niet graag iets wat blauw is.
Hoe komt dat? Welke kleurstoffen zitten er eigenlijk in ons eten?

Over dit en hoe je een lekkere, kleurrijke én gezonde maaltijd op tafel zet lees je alles in het boek ETEN uit de serie Kleur en Kind – opgroeien met de kracht van kleur. Je vindt er leuke recepten van eenvoudige gerechten die je ook samen met je kind kunt bereiden.
De interessante achtergrondinformatie, tips en grappige weetjes helpen je om van elke maaltijd een feest te maken.

 

Waar?
Voor 4,95 euro kun je direct met het pdf-boek ETEN aan de slag. Bestel op:

https://webshop.colourharmony.nl/product/kleur-en-kind-themaboek-eten/

 

Kleurrijke voeding voor een gezond en krachtig kind.

 

KLEURRIJKE KONINGSDAG!

Wat doet Oranje met ons?


ORANJE

Oranje symboliseert opgewektheid, levensvreugde en optimisme. Het is een sociale kleur, maakt mensen blij en enthousiast. Oranje drukt dankbaarheid uit en verwarmt. Oranje belichaamt de tedere, liefdevolle erotiek.
Oranje heeft ook met lief zijn voor jezelf te maken. Oranje is de kleur van vriendschap, eenheid, saamhorigheid. In het boeddhisme is oranje de kleur van de verlichting, gesymboliseerd door de goudvis.

 

Oranje ontstaat uit vermenging van rood en geel en behoort tot de warme kleur-familie. Hoe meer rood er in oranje zit: hoe warmer de uitstraling. Hoe meer geel er in oranje zit: hoe lichter en stralender de kleur wordt.
De krachtige energie en passie van rood en de dynamische geestkracht van geel zorgen voor een intensieve, gloedvolle en stralende atmosfeer. De complementaire kleur van oranje is helderblauw.
De politie twittert terecht: geen oranje zonder blauw!

 

Ondersteuning

 

Oranje geeft kracht en moed om activiteiten te ontplooien. Zij helpt bij depressiviteit, pessimisme en ontevredenheid door haar opmonterende energie. Het kijken door oranje gekleurd glas (bijvoorbeeld bril) heeft hierop al een goede uitwerking.

 

Oranje helpt om beter met verlies (in relaties) om te gaan en leert je open te stellen voor nieuwe ervaringen. Oranje maakt het speelse (innerlijke) kind in je wakker.

 

Fysiek

 

Oranje werkt fysiek helend bij spier- en buikkrampen, bloedarmoede, nierkwalen, obstipatie, vermoeidheid en reumatiek.

 

Hoe kun je oranje tot je nemen?

 

Altijd door middel van kleuren, schilderen, visualiseren, maar ook:

Kleding

Door het dragen van oranje boven- of onderkleding, vooral in het bekkengebied, heeft de kleur een directe uitwerking via de huid.

Voeding

Door het eten van oranje groenten, vruchten of kruiden zoals: wortel, knolraap, oranje paprika, pompoen, sinaasappel, abrikoos, perzik, mandarijn, mango, nectarine, goudsbloem.

Interieur

Oranje in huis zorgt voor een aangename, vrolijke en gezellige atmosfeer. Oranje is goed in een kamer waar mensen elkaar ontmoeten en plezier hebben. Een ideale kleur voor een kamer waar je een feest houdt, of voor een eetkamer als je houdt van gezellig lang natafelen met dierbare familie of vrienden. Een oranje werkkamer werkt stimulerend op ambitie en zelfmotivatie en nodigt uit tot vernieuwing en verandering.

 

Veel plezier vandaag!!!

 

Wil je meer weten over deze kleur en andere kleuren? Lees dan het boek Persoonlijk succes met de kracht van kleur. Hierin leer je kleuren bewust in te zetten voor een positieve uitstraling, innerlijke balans, krachtige energie of juist meer ontspanning. Gebruik het contactformulier voor meer informatie.

Expositie Licht & Kleur

 

“Ik ben toch zó benieuwd waar we zullen gaan exposeren.”
Mijn vriendin Tania en ik, allebei kunstenaar en geïnspireerd door het licht en de kleuren van de Spaanse kust, rijden in het voorjaar van 2018 over een slingerende weg naar Jávea. Daar gaan we twee locaties bekijken voor onze Kunstexpositie Licht en Kleur die we in november willen houden. De eerste ligt in het centrum. We parkeren de auto en lopen door de nauwe straten van deze oude middeleeuwse stad.

 

Jávea

Het is markt en er is veel volk op de been. Gezellig geroezemoes stijgt op tussen de hoge zandstenen gebouwen die ondanks de felle zon, de stegen in een verkoelende schaduw hullen. We slalommen tussen uitpuilende tassen vol sinaasappels, stokbroden en meloenen door. De stramme bladeren van een paar preien striemen langs mijn blote benen. “Hé”, ik stoot Tania aan, “kijk, daar is het Kunstcentrum.” We stappen door de grote poort naar binnen en onze ogen moeten even wennen aan nóg meer duisternis. Achter een houten bureau zit een man die ons de expositiemogelijkheden uitlegt. Ondanks de historische waarde van dit gebouw met zijn dikke muren en ruwe stenen ruimtes, zien we onze kleurrijke creaties hier niet hangen. We bedanken de man vriendelijk en vervolgen al wandelend onze zoektocht, nu richting de zee.
Aan de boulevard bij de oude haven van Jávea prijkt het hypermoderne Casa del Cable. We zijn echter nét te laat; de suppoost draait de glazen deur voor onze neus op slot. Maar we gebaren zó vol overtuiging dat we tóch nog even naar binnen mogen. Het uitzicht via de volledig glazen pui op het glinsterende turquoise water is adembenemend. Ons thema Licht en Kleur zou hier prima tot zijn recht komen. Helaas blijkt de maand november al gereserveerd voor andere exposanten.

 

Calpe

Niet getreurd. Na een heerlijke lunch aan het strand bij de hippe tent La Siësta, waar alles wit en blauw is gestyled met Oosterse accenten, rijden we over de kustweg naar Calpe.
Dit door kunstenaars geliefde stadje is op een heuvel gebouwd hoog boven de brede boulevard met de kenmerkende reuzenrots Peñon de Ifach, die de zee in tweeën lijkt te klieven. In het oude centrum vind je nog resten van de Moorse overheersing, wat Calpe haar bijzondere uitstraling geeft. En deze keer hebben we geluk: we kunnen onze schilderijen tentoonstellen in Galería de Arte Contemporáneo, het voormalige stadhuis. Een statig én lieflijk wit gebouw met een brede trap ervoor en een hoge middengevel met klok en smeedijzeren, sierlijke balkons. De Spaanse rood met gele vlag wappert trots boven de ingang. Ja.. dít is wat we willen. In de witte zalen, verdeeld over twee verdiepingen, stroomt het licht door verticale smalle ramen naar binnen. Een serene stilte hangt als ingehouden verwachting tussen de wanden. Ik zie mijn eigen blijdschap twinkelen in Tania’s ogen, dít voelt goed.

 

Officiële opening

En nu is het bijna zover. Op 3 november aanstaande zal de wethouder van cultuur onze expositie officieel openen. Met onze kleurrijke schilderijen hopen we veel bezoekers te inspireren en uit te nodigen verbinding te maken met de bron van licht, kleur, vreugde en harmonie. Bienvenido a todos!

 

Het grijze en grauwe weer beu?

 

Heb je het helemaal gehad met de grijze en grauwe dagen van de Nederlandse herfst ?

Zakt je humeur tegelijk met het vallen van de bladeren tot een dieptepunt of heb je last van winterblues? In dit blog vertel ik je hoe je kleur kunt gebruiken om jezelf weer op te peppen! 

 

Kleurrijke oppepper bij herfstdip en winterblues

 

De kleur die het meest ‘uplifting’ werkt is – hoe kan het ook anders - Geel.

Van alle kleuren bevat Geel het meeste licht. Het is een krachtige, stralende kleur en kleurtherapeuten adviseren Geel dan ook als hét middel tegen neerslachtigheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid en melancholie. Een onschuldig 'anti-depressivum' zonder bijwerkingen.

Behalve een mentale uitwerking heeft elke kleur ook een fysieke uitwerking op mensen. Geel verleent kracht aan het spijsverteringskanaal, geeft spieren energie, stimuleert het lymfestelsel, zuivert bloed, lever en ingewanden en is goed voor de huid bij acné en eczeem.

 

Geelgoud

 

Je kent vast wel de oersymbolen die aan bepaalde kleuren zijn verbonden. Zo staat Geel voor de zon en nieuw leven. Voor de Inca’s stond de gele uitstraling van het Goud direct in verbinding met de zon en hun Zonnegod Inti. Goud was een geschenk aan de goden en de Incaheersers om het voortbestaan van de wereld te garanderen. De tempelmuren van hun Zonnetempel Qoricancha waren bekleed met platen van goud en zilver en in de tuin stonden massief gouden beelden, zoals die van een jongen met een ronde gouden plaat die voor de Inca’s de meest vereerde voorstelling van de Zonnegod vormde. In China staat Geel voor het hoogste intellect en (keizerlijke) wijsheid.

In onze eigen wereld worden eveneens krachten aan Goud toegedicht. Tijdens een zware periode in mijn leven gaf mijn huisarts mij Goud verwerkt in medicinale druppels om mij in deze vermoeiende tijd te ondersteunen. Aangetoond is dat auto-immuunreacties door Goudverbindingen worden onderdrukt. Ook de productie van de reumafactor wordt geremd.

 

Wat kun je zelf doen?

 

Om de zon symbolisch weer te laten schijnen tijdens deze grauwe maanden kun je het volgende doen:

Kleding
Draag gele kleding. Als geel je niet staat, draag het dan als onderkleding, vooral in het bekkengebied, zodat de kleur een directe uitwerking heeft op de huid. Of kies een accessoire in geel, bijvoorbeeld een armband of ring in geel/goud waar je gedurende de dag vaak naar kijkt.

Voeding
Kies voor gele voeding. Door het eten van gele groenten, vruchten of kruiden neemt je lichaam de kleur heel intens op. Denk dan aan: uienkerriesoep, kikkererwtensoufflé, maïssalade of gebruik citroen of citroenmelisse bij je gerechten. Voor een hele snelle energiestoot eet je gewoon een banaan.

Interieur
Geel brengt echt de zon in huis of op je werkplek. Zelfs de meest donkere, kille ruimte krijgt een vriendelijk en uitnodigend karakter. Geel is ook een makkelijke combinatiekleur; praktisch iedere andere kleur gaat er mee samen. Begin vast met het neerzetten van een aantal gele voorwerpen. Ik haal in de winter mijn vaas met namaak gele tulpen weer tevoorschijn en word al vrolijk als ik er naar kijk. Bijkomend voordeel is dat ook de mensen om je heen een beter humeur krijgen. Handig als je je weer eens ergert aan die brommende collega.

 

Is je werkdag ook nog eens saai en vermoeiend?
Geel zet je in beweging, helpt je oude patronen te doorbreken en geeft je nieuwe inzichten. Geel staat immers voor verandering en vernieuwing Geef je collega of baas een gele stropdas en zie wat er gebeurt. Wellicht breng je hen op nieuwe ideeën!
Zet jezelf in het zonlicht door je voor te stellen dat er een zon boven je hoofd staat die jou beschijnt met positieve, verwarmende energie. Dit is jouw eigen zon die overal waar jij naar toe loopt met je mee gaat. Dit geeft je zelfvertrouwen om nieuwe paden te bewandelen.

 

Sinterklaascadeau of Kerstcadeau

 

Heb je wat meer tijd? Gun jezelf dan een zonmeditatie. Die werkt vooral goed als het buiten pijpenstelen regent.

In mijn boek Persoonlijk succes met de kracht van kleur ISBN 9789081833707 staat deze energie gevende meditatie helemaal uitgeschreven en vind je nog meer oefeningen die jou door deze grijze herfst- en winterdagen heen zullen helpen.Je kunt het boek bestellen via het contactformulier van mijn website http://colourharmony.nl/contact  

  

En gun je iemand anders ook een oppepper? Dan is dit boek een leuk en inspirerend Sinterklaascadeau of Kerstcadeau!

 

Ik wens je een mooie, kleurrijke herfst en winter!
Jacqueline van Tol
Kleurspecialist Colour Harmony

 

Welke invloed heeft kleur op een schilderij en haar toeschouwers?

Workshop abstract schilderen met acryl op 24 juni 2017

door Jacqueline van Tol en René de Vries

 

Je kunt de kleur rood natuurlijk in je schildering gebruiken omdat je het een mooie, spannende kleur vindt. Maar hoe leuk is het, als je weet waar deze kleur voor staat, welke invloed zij heeft op de omliggende kleuren en hoe je met behulp van rood een harmonische kleurencombinatie en balans creëert?
Als je ook nog kunt spelen met het effect dat deze kleur heeft op degene die naar jouw schilderij kijkt, dan wordt schilderen met rood een hele andere ervaring.

  

In deze inspirerende workshop word je je bewust van de invloed van o.a. de kleuren rood, geel en blauw – de primaire kleuren. Vanuit die bewustwording ga je lekker met acryl en je eigen gekozen kleuren aan de slag en word je vakkundig begeleid bij het maken van een abstract schilderij. Aan het einde van de dag gaat iedereen met een eigen schilderij naar huis.

 

Datum              24 juni 2017 van 10.30 u tot 16.00 u
Locatie             Van Beek Eindhoven - Kruisstraat 80-86
Kosten             85 euro incl. materialen en gebruik van materialen/Van Beek acrylverf
Aanmelden      René de Vries 
                      Van Beek Eindhoven 040 2439671

 

Hoe draagt jouw uitstraling bij aan je eigen succes en aan dat van de onderneming?

 

Ben je je er bewust van dat, als jij je niet goed voelt, dit invloed heeft op de mensen in jouw omgeving? Waarschijnlijk wel. Maar weet je ook dat je jouw gevoel positief kunt beïnvloeden en dat je daar kleur voor kunt gebruiken?

 

Door helderheid te krijgen over je eigen gevoel, behoefte of probleem, kun je kleur gericht gaan toepassen. Met behulp van oefeningen uit mijn nieuwste boek ‘Persoonlijk succes met de kracht van kleur’ breng je jezelf in balans zodat je een krachtige en positieve uitstraling krijgt. Je creëert een positief Personal Image.

 

Jouw positieve uitstraling heeft effect op de mensen om je heen, thuis en op je werk. Je word je ook bewust van de uitstraling van collega’s en hoe deze het beeld beïnvloedt dat de doelgroepen van de onderneming hebben;het Corporate Image.Vanuit deze zienswijze is het belangrijk dat je met jezelf begint om zo een positieve bijdrage te leveren aan het succes van de onderneming.

 

IK
ik voel me goed

 

JIJ
jij, mijn collega, reageert positief op mij en werkt prettig met mij samen

 

WIJ
wij, collega’s, reageren positief op elkaar en creëren een sterke bedrijfsidentiteit

 

ZIJ
zij, externe doelgroepen, reageren positief en vormen een gunstig beeld van
de organisatie

 

IK. Wat is mijn behoefte?

 

Analyseer wat je innerlijke behoefte is; bijvoorbeeld zelfvertrouwen, energie, creativiteit, doelgerichtheid, balans, rust, inspiratie. Kies een kleur op basis van intuïtie, kleureigenschappen, favoriete kleur of een Persoonlijke Caleidoscoop©.
Ondersteun jezelf met kleuroefeningen voor innerlijke balans.

 

Wat straal ik uit?

 

Word je bewust van jouw kleurgebruik in kleding en auto en het effect daarvan op jezelf en anderen. Communiceer gericht met kleur en pas kleuren toe voor realisatie van persoonlijke doelen.
Door het goede voorbeeld te geven inspireer je anderen om kleur bewust te gebruiken in bepaalde situaties.

 

Wat stralen medewerkers uit?

 

Maak medewerkers door kennisoverdracht bewust van hun kleurtype (door
kleurtype test) en hun kleurgebruik in kleding en auto en het effect daarvan op henzelf en hun omgeving. Zet kleur gericht in voor realisatie van persoonlijke én zakelijke doelen.

 

Hoe pas ik kleur toe binnen de organisatie?

 

Implementatie: pas kleur toe ter versterking van de bedrijfsidentiteit, interne en externe herkenbaarheid en een gezond, prettig werkklimaat. Kies daarvoor op het doel afgestemde kleuren in huisstijl, reclame, vergaderingen, evenementen en interieur. Hiermee vergroot je de kans op een positief beeld bij de doelgroepen.

 

Hoe helpt kleur je in jouw eigen kracht te komen?

 

In dit boek kun je werken met de KLEUREN methode. Dit is een eenvoudig
stappenplan voor het herstellen van je innerlijke balans en voor het creëren van persoonlijke en zakelijke kracht.

 

KLEUREN METHODE

 

K Kies een kleur
L Leer over de eigenschappen
E Ervaar wat de kleur met je doet
U Uitvoeren = kleur toepassen
R Resultaat
E Evalueer na een periode
N Nieuw, kies een nieuwe kleur

 

In welke situatie kun je deze methode toepassen?

 

De KLEUREN methode kun je altijd en overal toepassen. Kleuren kunnen jou ondersteunen in verschillende, uiteenlopende situaties. Wil je één of meerkamers in je huis of kantoor een andere kleur geven maar weet je niet hoe je je keuze moet maken? Wil je meer energie, concentratie, liefde, zelfvertrouwen, ruimte, rust, etc.? Begin de KLEUREN methode met het kiezen van de kleur die jij nodig hebt. We noemen dit: jouw krachtkleur.

 

Ben je benieuwd wat jouw krachtkleur is?

 

Lees dan het boek ‘Persoonlijk succes met de kracht van kleur’

ISBN 9789081833707 (15,95 euro excl verzendkosten) of via Bol.com (19,95 euro)
Je kunt het bestellen via de website www.colourharmony.nl

http://www.colourharmony.nl/boeken/persoonlijk-succes-met-de-kracht-van-kleur 

 

Kleur heeft invloed op jouw schoolkind


De scholen zijn weer begonnen! Het ene kind vindt het leuk om weer naar school te gaan. Vriendjes en vriendinnetjes weer zien, vakantieverhalen uitwisselen, nieuwe dingen leren. Het andere heeft er meer moeite mee. Is liever thuis aan het spelen dan de hele dag weer op een stoel moeten zitten en opletten in de klas.
Zo verschillend als kinderen zijn, zo verschillend beleven ze hun schooltijd.
Maar wat is de rol van kleur daarbij?


Vroeger zat je in rijen. Was je goed dan zat je achteraan. Kon je minder goed meekomen dan zat je bijna tegen het bureau van de leerkracht en werd je voortdurend in de gaten gehouden. Tegenwoordig zitten kinderen vaak in groepen bij elkaar. Sommigen kunnen zich goed concentreren, anderen zijn bij het minste of geringste afgeleid. Voor leerkrachten een hele toer om ieder kind de aandacht te geven die het nodig heeft. Wat kan kleur in zo’n geval doen?


Hoe brengt kleur in de klas een kind in harmonie met zichzelf?


Een vrouwelijke leerkracht van een basisschool in Utrecht, die bij mij een workshop over kleurtoepassing had gevolgd, had enkele weken de tafels van leerlingen bedekt met gekleurde kartonnen vellen. Voor elk kind een specifieke kleur waarvan zij dacht dat die leerling deze nodig had om weer in balans te komen. Zij nodigde mij uit om met de kinderen te spreken over hun ervaringen hiermee.


Zo kreeg Timo, een onrustige jongen, een groen vel waarvan hij inderdaad rustiger werd. Toen de juf na een bepaalde periode dacht dat het genoeg was, haalde zij het karton weg. Timo kwam de volgende dag de klas in en was teleurgesteld. “Mag ik mijn karton weer terug?” vroeg hij. Zodra het karton weer op zijn tafeltje lag, boog hij zich voorover, legde er zijn beide onderarmen op en liet zijn hoofd op zijn armen rusten. “Mijn lieve groen.”

 

Lisa kreeg een lichtblauw karton dat zij zelf had uitgekozen. Zij vertelde mij dat ze zich veilig voelt bij deze kleur die ze ook thuis op de wand bij haar bed heeft.

 

Sjoerd, die snel is afgeleid, kreeg de kleur geel op zijn tafel. Deze kleur hielp hem met concentratie. “Als anderen lachen, dan werk ik gewoon door.”

 

Niels, een timide jongen met weinig zelfvertrouwen, had moeite met meekomen in de klas. Hij kreeg een oranje karton. Na enkele weken bleek dat hij meer energie had, waardoor hij zijn werk sneller afkreeg en tijd over had om ook met andere leuke opdrachten in de klas mee te doen. Hij kon zich sociaal gezien beter in de groep bewegen. De leerkracht vertrouwde mij toe dat hij zelfs erg ‘los’ was gekomen; één keer kneep hij haar in haar billen. Ik vertelde haar dat oranje de kleur is van het bekkengebied, de onderbuik en alle gevoelens die daarbij betrokken zijn. Gelukkig was dit een ‘milde uitspatting’. Wel een waarschuwing dat kleur altijd met zorgvuldigheid moet worden toegepast. Experimenteren met kleur zonder kennis van de effecten raad ik dan ook af.
Kinderen, ouders en de juf waren enthousiast over het ‘kleurexperiment’ in hun klas.

 

Meer weten over kleurtoepassing op school? Vraag de school van je kind om de interactieve lezing ‘De invloed van kleur op kinderen’ voor ouders en leerkrachten te regelen. In 1,5 uur krijg je inzicht in hoe kleur, licht en zelfs de kleur kleding van de leerkracht het gedrag en de concentratie van de kinderen beïnvloeden. Gebruik het contactformulier voor meer informatie.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan?

 

Gebruik bij je sollicitatie de kleur van je kleding om jouw sterke kanten te laten zien!

 

Leidinggevende
Verschijn je in een knalrode jurk of trek je een lichtgrijs pak aan?
De kleur rood wordt geassocieerd met kracht, macht en gevaar.
Solliciteer je naar een functie waarbij zelfvertrouwen gewenst is, dan zal de krachtige uitstraling die rood je geeft, positief bijdragen. Als er veel ‘teamwork’ nodig is, dan kun je in een volledige rode outfit te dominant overkomen. In dat geval is een rood accent al voldoende. Mannen die in een donker pak verschijnen met een rode stropdas, geven aan: ik conformeer mij aan de stijl van het bedrijf, maar laat niet over mij heen lopen.

Grijze kleding maakt je onopvallend en geeft aan dat je niet op de voorgrond zal treden. Je misschien zelfs zal wegcijferen. Deze eigenschappen zullen niet als passend bij een leidinggevende functie worden gezien.
Is jouw taak juist de neutraliteit bewaren? Dan past grijs daar perfect bij.

 

Teamleider
Wil je aangeven dat je een sociaal persoon bent? Dan is oranje de juiste kleur. Deze staat voor saamhorigheid, empatisch vermogen, creatieve samenwerking en een gezonde dosis humor.

 

Vernieuwer, uitvinder
De kleur geel staat voor een wervelende energie en constante beweging op zoek naar iets nieuws. Je gebruikt jouw artistieke begaafdheid graag om uit het niets iets te maken. Je brengt veranderingen aan met als doel ouderwetse gewoonten te vernieuwen en vastomlijnde patronen te doorbreken. Dit doe je om zonniger situaties en positieve werk- en leefomstandigheden te creëren. Door jouw open en progressieve kijk op projecten, ziet men je als een bijzondere leider op het gebied van hervorming.

 

Bemiddelaar
Groen is de kleur van harmonie en balans. Wanneer van jou wordt verwacht dat je conflicterende partijen bij elkaar kunt brengen, dan wek je de indruk dat uitstekend te kunnen door in het groen te verschijnen. Kies voor een frisse appelgroen, dan straal je jeugdigheid en groei uit. Bij het presenteren van een nieuw product werkt groen ook stimulerend op het vertrouwen en gelooft iedereen in een positieve ontwikkeling.

 

Communicatiemanager
De eerste kleur die direct met communicatie wordt geassocieerd is blauw. Met blauw geef je aan je stem te laten horen en te kunnen luisteren naar anderen. Blauw geeft namelijk ook ruimte aan anderen om hun mening te uiten. Blauw staat voor rust, ordelijkheid en zakelijkheid. Je wekt een betrouwbare indruk.

 

Visionair
Violet is de kleur die duidt op verbinding met het universele weten. Het is de kleur van inspiratie, intuïtie en een grote verbeeldingskracht. Gebruik deze kleur om aan te geven dat je beleidsmatige talenten hebt. Regeren is vooruitzien; violet geeft inzicht en vertrouwen.

 

Wil je meer weten?

In het boek Persoonlijk succes met de kracht van kleur (ISBN9789081833707) lees je meer over communiceren met kleur. Je kunt het boek bestellen via het contactformulier voor 15,95 euro excl. verzendkosten.

Welke kleur gaat jou in 2016 helpen?

 

Laat jouw Persoonlijke Jaarkleur door mij berekenen zodat je weet welke mogelijkheden 2016 jou biedt.
Al 14 jaar maak ik kleurprofielen van mensen, Persoonlijke Caleidoscopen©, waarin duidelijk wordt welke talenten, kansen, uitstraling en uitdaging ze hebben. Onderdeel van dit kleurprofiel is ook jouw Persoonlijke Jaarkleur.
Een kleur die aangeeft met welke mogelijkheden je dit levensjaar te maken krijgt.
Naar aanleiding van de kenmerken van jouw Persoonlijke Jaarkleur wordt duidelijk op welk gebied voor jou in 2016 het accent ligt en hoe deze kleur jou kan helpen bij je ontwikkeling.

 

Benieuwd naar jouw Jaarkleur?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je volledige (meisjes)naam, geboortedatum en beroep, dan krijg je binnen twee weken het overzicht van jouw Persoonlijke Jaarkleur en mogelijkheden helder uitgewerkt via de mail.

 


 

Wil je meer weten over wat andere kleuren voor jou kunnen betekenen?


Laat dan een Persoonlijke Caleidoscoop© maken. Er is al een basis Zilveren Caleidoscoop vanaf € 100,-. Je krijgt antwoord op de volgende vragen: Wat kan ik? (talent, kwaliteiten) Hoe ga ik om met mijn verlangens? (kansen) Hoe kom ik over? (uitstraling) en Wat kan ik leren? (uitdaging). Je kunt er voor kiezen om hierbij door mij persoonlijk te worden begeleid in een coachgesprek van 1,5 uur.

 


 

Wil je eerst zelf met kleuren aan de gang?


Lees dan mijn nieuwste boek Persoonlijk succes met de kracht van kleur (ISBN 978-90-81833-7-0-7). Oefen met kleuren voor meer energie, zelfvertrouwen of juist rust en ontspanning. Leer met welke kleur kleding je jouw kwaliteiten benadrukt of hoe je kleuren gebruikt voor een prettige sfeer in je woon- of werkomgeving. Voor € 15,95 (excl. verzendkosten) rechtstreeks te koop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of voor € 19,95 via bol.com.