Expositie Licht & Kleur

 

“Ik ben toch zó benieuwd waar we zullen gaan exposeren.”
Mijn vriendin Tania en ik, allebei kunstenaar en geïnspireerd door het licht en de kleuren van de Spaanse kust, rijden in het voorjaar van 2018 over een slingerende weg naar Jávea. Daar gaan we twee locaties bekijken voor onze Kunstexpositie Licht en Kleur die we in november willen houden. De eerste ligt in het centrum. We parkeren de auto en lopen door de nauwe straten van deze oude middeleeuwse stad.

 

Jávea

Het is markt en er is veel volk op de been. Gezellig geroezemoes stijgt op tussen de hoge zandstenen gebouwen die ondanks de felle zon, de stegen in een verkoelende schaduw hullen. We slalommen tussen uitpuilende tassen vol sinaasappels, stokbroden en meloenen door. De stramme bladeren van een paar preien striemen langs mijn blote benen. “Hé”, ik stoot Tania aan, “kijk, daar is het Kunstcentrum.” We stappen door de grote poort naar binnen en onze ogen moeten even wennen aan nóg meer duisternis. Achter een houten bureau zit een man die ons de expositiemogelijkheden uitlegt. Ondanks de historische waarde van dit gebouw met zijn dikke muren en ruwe stenen ruimtes, zien we onze kleurrijke creaties hier niet hangen. We bedanken de man vriendelijk en vervolgen al wandelend onze zoektocht, nu richting de zee.
Aan de boulevard bij de oude haven van Jávea prijkt het hypermoderne Casa del Cable. We zijn echter nét te laat; de suppoost draait de glazen deur voor onze neus op slot. Maar we gebaren zó vol overtuiging dat we tóch nog even naar binnen mogen. Het uitzicht via de volledig glazen pui op het glinsterende turquoise water is adembenemend. Ons thema Licht en Kleur zou hier prima tot zijn recht komen. Helaas blijkt de maand november al gereserveerd voor andere exposanten.

 

Calpe

Niet getreurd. Na een heerlijke lunch aan het strand bij de hippe tent La Siësta, waar alles wit en blauw is gestyled met Oosterse accenten, rijden we over de kustweg naar Calpe.
Dit door kunstenaars geliefde stadje is op een heuvel gebouwd hoog boven de brede boulevard met de kenmerkende reuzenrots Peñon de Ifach, die de zee in tweeën lijkt te klieven. In het oude centrum vind je nog resten van de Moorse overheersing, wat Calpe haar bijzondere uitstraling geeft. En deze keer hebben we geluk: we kunnen onze schilderijen tentoonstellen in Galería de Arte Contemporáneo, het voormalige stadhuis. Een statig én lieflijk wit gebouw met een brede trap ervoor en een hoge middengevel met klok en smeedijzeren, sierlijke balkons. De Spaanse rood met gele vlag wappert trots boven de ingang. Ja.. dít is wat we willen. In de witte zalen, verdeeld over twee verdiepingen, stroomt het licht door verticale smalle ramen naar binnen. Een serene stilte hangt als ingehouden verwachting tussen de wanden. Ik zie mijn eigen blijdschap twinkelen in Tania’s ogen, dít voelt goed.

 

Officiële opening

En nu is het bijna zover. Op 3 november aanstaande zal de wethouder van cultuur onze expositie officieel openen. Met onze kleurrijke schilderijen hopen we veel bezoekers te inspireren en uit te nodigen verbinding te maken met de bron van licht, kleur, vreugde en harmonie. Bienvenido a todos!