Het grijze en grauwe weer beu?

 

Heb je het helemaal gehad met de grijze en grauwe dagen van de Nederlandse herfst ?

Zakt je humeur tegelijk met het vallen van de bladeren tot een dieptepunt of heb je last van winterblues? In dit blog vertel ik je hoe je kleur kunt gebruiken om jezelf weer op te peppen! 

 

Kleurrijke oppepper bij herfstdip en winterblues

 

De kleur die het meest ‘uplifting’ werkt is – hoe kan het ook anders - Geel.

Van alle kleuren bevat Geel het meeste licht. Het is een krachtige, stralende kleur en kleurtherapeuten adviseren Geel dan ook als hét middel tegen neerslachtigheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid en melancholie. Een onschuldig 'anti-depressivum' zonder bijwerkingen.

Behalve een mentale uitwerking heeft elke kleur ook een fysieke uitwerking op mensen. Geel verleent kracht aan het spijsverteringskanaal, geeft spieren energie, stimuleert het lymfestelsel, zuivert bloed, lever en ingewanden en is goed voor de huid bij acné en eczeem.

 

Geelgoud

 

Je kent vast wel de oersymbolen die aan bepaalde kleuren zijn verbonden. Zo staat Geel voor de zon en nieuw leven. Voor de Inca’s stond de gele uitstraling van het Goud direct in verbinding met de zon en hun Zonnegod Inti. Goud was een geschenk aan de goden en de Incaheersers om het voortbestaan van de wereld te garanderen. De tempelmuren van hun Zonnetempel Qoricancha waren bekleed met platen van goud en zilver en in de tuin stonden massief gouden beelden, zoals die van een jongen met een ronde gouden plaat die voor de Inca’s de meest vereerde voorstelling van de Zonnegod vormde. In China staat Geel voor het hoogste intellect en (keizerlijke) wijsheid.

In onze eigen wereld worden eveneens krachten aan Goud toegedicht. Tijdens een zware periode in mijn leven gaf mijn huisarts mij Goud verwerkt in medicinale druppels om mij in deze vermoeiende tijd te ondersteunen. Aangetoond is dat auto-immuunreacties door Goudverbindingen worden onderdrukt. Ook de productie van de reumafactor wordt geremd.

 

Wat kun je zelf doen?

 

Om de zon symbolisch weer te laten schijnen tijdens deze grauwe maanden kun je het volgende doen:

Kleding
Draag gele kleding. Als geel je niet staat, draag het dan als onderkleding, vooral in het bekkengebied, zodat de kleur een directe uitwerking heeft op de huid. Of kies een accessoire in geel, bijvoorbeeld een armband of ring in geel/goud waar je gedurende de dag vaak naar kijkt.

Voeding
Kies voor gele voeding. Door het eten van gele groenten, vruchten of kruiden neemt je lichaam de kleur heel intens op. Denk dan aan: uienkerriesoep, kikkererwtensoufflé, maïssalade of gebruik citroen of citroenmelisse bij je gerechten. Voor een hele snelle energiestoot eet je gewoon een banaan.

Interieur
Geel brengt echt de zon in huis of op je werkplek. Zelfs de meest donkere, kille ruimte krijgt een vriendelijk en uitnodigend karakter. Geel is ook een makkelijke combinatiekleur; praktisch iedere andere kleur gaat er mee samen. Begin vast met het neerzetten van een aantal gele voorwerpen. Ik haal in de winter mijn vaas met namaak gele tulpen weer tevoorschijn en word al vrolijk als ik er naar kijk. Bijkomend voordeel is dat ook de mensen om je heen een beter humeur krijgen. Handig als je je weer eens ergert aan die brommende collega.

 

Is je werkdag ook nog eens saai en vermoeiend?
Geel zet je in beweging, helpt je oude patronen te doorbreken en geeft je nieuwe inzichten. Geel staat immers voor verandering en vernieuwing Geef je collega of baas een gele stropdas en zie wat er gebeurt. Wellicht breng je hen op nieuwe ideeën!
Zet jezelf in het zonlicht door je voor te stellen dat er een zon boven je hoofd staat die jou beschijnt met positieve, verwarmende energie. Dit is jouw eigen zon die overal waar jij naar toe loopt met je mee gaat. Dit geeft je zelfvertrouwen om nieuwe paden te bewandelen.

 

Sinterklaascadeau of Kerstcadeau

 

Heb je wat meer tijd? Gun jezelf dan een zonmeditatie. Die werkt vooral goed als het buiten pijpenstelen regent.

In mijn boek Persoonlijk succes met de kracht van kleur ISBN 9789081833707 staat deze energie gevende meditatie helemaal uitgeschreven en vind je nog meer oefeningen die jou door deze grijze herfst- en winterdagen heen zullen helpen.Je kunt het boek bestellen via het contactformulier van mijn website http://colourharmony.nl/contact  

  

En gun je iemand anders ook een oppepper? Dan is dit boek een leuk en inspirerend Sinterklaascadeau of Kerstcadeau!

 

Ik wens je een mooie, kleurrijke herfst en winter!
Jacqueline van Tol
Kleurspecialist Colour Harmony